Hernyák Gábor egyéni vállalkozó

hernyak@gmail.com

Keressen e-mailben!

+36 30/319-7449

Hívjon és segítek!

Hernyák Gábor egyéni vállalkozó

hernyak@gmail.com

Keressen e-mailben!

+36 30/319-7449

Hívjon és segítek!

Tudástár

Honnan használjak fel ingyenesen jó minőségű képeket?

Monoar Rahman fotója a Pexels oldaláról
fejkép: Monoar Rahman fotója a Pexels oldaláról

 

Az egyik legnehezebb dolog, képeket és illusztrációkat keresni egy adott weboldal/weboldal terv létrehozásához. Még nagyobb a teher, ha blogot vezetsz és az adott írásokhoz nincsenek saját készítésű képeid. Az internet számos lehetőséget kínál képek beszerzéséhez, azonban azzal tisztában kell lenni, hogy nincs minden ingyen és nem minden kép szabad. A fizetős stock oldalak mellett számos olyan oldal található, ahol egy egyszerű linkért cserébe (ld. lap teteje) igen jó minőségű képeket kaphatsz a tartalmaid illusztrálásához.

Ehhez a bejegyzéshez a saját tapasztalataim mellet igénybe vettem a  WP kurzus egy cikkét és a volt cégem (Infoartnet kft.) Cégarculat című blogjának ezt és ezt a bejegyzését.

Ingyenesen letölthető képek

A képek felhasználásának jogi háttere elég bonyolult, lehet hallottál már a Creative Commons joggal felruházott képekről. Ezek a fizetős és az ingyenes között vannak. Nyugodtan használd fel őket, de a forrásukat általában le kell hivatkozni. Ezt megteheted a kép feliratánál vagy a bejegyzésed végén. A szabadon felhasználható képeket ezzel szemben le se kell hivatkoznod (bár én általában leszoktam).

Fontos: Ma már képekre is könnyen rá lehet keresni az interneten! Biztosan te sem akarod, hogy a kép tulajdonosa jogi útra terelje az ügyet, amiért lenyúltad a képét.

Nézzük a leggyakoribb képlelőhelyeket

Pexels.com

Egyszerű működés, rengeteg és nagyon jó minőségű fotó, és sehol sem kell feltüntetni a szerzőket. Erősen ajánlott itt keresni.

Flickr.com / Photopin.com

A Flickr alapvetően egy fotósok számára készült oldal, ahol a művészek megoszthatják alkotásaikat. A képek a Creative Commons licenc alapján vannak megjelölve, vagyis részletesen és könnyen tájékozódhatunk a képek jogvédettségéről. A Photopin alapvetően Flickr adatbázisában keres.

Pixabay

Az egyik kedvencünk, hiszen nem csak fényképek, hanem illusztrációk, vektoros képek, sőt videók között is válogathatunk. Létezik magyar felülete is, sőt ha keresel, akkor is releváns tartalom lesz az eredménye.

Unsplash

Kitűnő képek, akár regisztráció nélkül is, kereshetően. Nagyon pozitív, hogy bizonyos képi kollekciók egy-egy téma köré is épülnek, így például van külön képkollekciója a digitális marketingnek, a fitnesznek, a reggelnek.

PicJumbo

A PicJumbo-nak is egy nagy gyűjteménye van, ahol igazán remekül használható képeket találhatsz.

Freepik.com

Itt már főleg grafikákkal találkozhatunk, és az ingyenes verzió használata során minden esetben fel kell tüntetnünk a készítőket azon az oldalon, ahol felhasználjuk az anyagokat.

A feltörekvők…

Moose – https://icons8.com/

Ez egy nagyon érdekes oldal, sok funkcióval. Fotók, ikonok, zenék, vektoros anyagokon kívül, szerkesztő felületek is helyet kaptak az oldalon. Valójában egy multifunkciós oldal. Rengeteg icon, sok free zene és sok nagyon jó fotó van például emberekről, de úgy, hogy több élethelyzetben vannak lefotózva, tehát nem csak egyetlen beállításban

Generated.photos – https://generated.photos/

Mesterséges Intelligencia által összerakott fotók között lehet válogatni. Nem valóságos modellek fotói, hanem „mesterséges intelligencia” vagy inkább gépi tanulású szoftverek által összerakott fotók között böngészhetsz és módosíthatod is őket.

Free High Resolution Photography – https://www.lifeofpix.com/

Jó minőségű képek lelőhelye. Kitűnő fotósok kitűnő képei, leginkább épületekről, emberekről mindennapi tevékenységük közben, növényekről, állatokról.

BRUST – https://burst.shopify.com/

Egy oldal, ahol olyan fényképek találhatóak, amik szabadon felhasználhatók üzleti és saját célokra is. Sok kép jól kereshetően, kifejezetten jó beállításokkal.

StockSnap – https://stocksnap.io/

A képek CCO licenccel rendelkeznek, tehát szabadon felhasználhatóak. Jó minőségű képeket találsz itt, jól kategorizáltan.

Focastock – https://focastock.com

Ismét egy oldal, ahol a képek szabad felhasználásúak és jó felbontásúak. Jól kereshető, kategorizált. Technológia, város, étel témában egészen erős, de kollekciók is rendelkezésedre állnak. Jól címkézett és az adatbázisban részletesen kereső könnyű munkát ígér.

Magdeleine – https://magdeleine.co/

Egy weboldal nagy felbontású szép képekkel és teljesen ingyenesen. Érdemes ide is benézni, ha természetfotót vagy tárgyfotót keresel. Teljesen ingyenesen használhatóak, akár kereskedelmi célra is. Jól kategorizált, így könnyen kereshető.


A cégarculat oldalán a következő pluszt találtam:

Egy gyűjtőoldalt is ajánlok a figyelmedbe http://allthefreestock.com/#
Egy oldal, ahol az eddigi legátfogóbb ingyenes fotóoldal összeállítást találod meg. Csak linkoldal, nincs külön ismertető az oldalak minőségéről.

Jó válogatást – köszönet a WP kurzusnak és az Infoartnet – Cégarculatnak

Ajánló

Tudástár

16 legjobb ingyenes stock képek kereskedelmi használatra szánt webhelyekhez is

Az általam itt közölt cikket a https://www.websiteplanet.com -on publicálta Rebecca Janacek angolul. A gyűjtemény nagyon hasznos és precíz tartalommal készült el. Itt ennek a cikknek a magyar kivonata olvasható. A teljes cikket a lap alján belinkelem. A cikk segít mindenkinek elkerülni a szerzői jog által védett képek tévedésből történő használatát.

Milyen típusú tárhelyet válasszak?
Tudástár

Vendégcikk: Milyen típusú tárhelyet válasszak?

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a megfelelő tárhely kiválasztásakor? Rottenbacher Tamás, WordPress fejlesztő, Üzemeltetési szakértő, UX tanácsadó ebben a cikkben ezt a kérdést járja körbe.

Weboldalt vagy Webáruházat szeretnél?

WordPress alapokon, korszerű és reszponzív megjelenéssel, rövid határidőn belül, megfizethető áron