Hernyák Gábor egyéni vállalkozó

hernyak@gmail.com

Keressen e-mailben!

+36 30/319-7449

Hívjon és segítek!

Hernyák Gábor egyéni vállalkozó

hernyak@gmail.com

Keressen e-mailben!

+36 30/319-7449

Hívjon és segítek!

Tudástár

Vendégcikk: Milyen típusú tárhelyet válasszak?

Milyen típusú tárhelyet válasszak?
Milyen típusú tárhelyet válasszak?

A megfelelő tárhelyszolgáltató kiválasztása az egyik legfontosabb lépés a weboldalad elkészítése előtt. Vannak rég bevált szolgáltatók, akiknél a legbiztonságosabban tudsz tárhelyet bérelni, általában ők a drágább kategóriába esnek és nem is olcsóságukkal hirdetik magukat.

Persze folyamatosan lépnek be a piacra új szereplők is, (a már meglévő alsóbb kategóriások mellé) akik még olcsóbban kínálják tárhelyeiket és az ehhez tartozó hosting szolgáltatásaikat. Hogy pontosan milyen szempontokat vegyünk figyelembe a megfelelő tárhely kiválasztásakor arról írok most részletesebben.

Miért olyan fontos a jó tárhely?

A honlapodon lévő összes tartalom a tárhelyeden lesz elhelyezve, legyen az kép, szöveg, vagy bármi, amit a képernyőn látsz, amikor megnyitod a weboldalad. (Most a CDN-eket és külsős megoldásokat ne vegyük bele, az már másik kategória, most a leggyakoribb weboldal szemszögéből folytatom.) A tárhelyszolgáltató minősége fogja meghatározni, hogy mennyire lehet gyors a honlapod, mennyire lesz biztonságos (jellemzően a szerver környezet értendő ide, de a honlap is részben) és egyben az is, hogy probléma esetén milyen gyorsan és hogyan válaszolnak, segítenek-e vagy csak közlik, hogy nem az ő dolguk az. Amennyiben honlapunk minket, cégünket képviseli, nem érdemes az olcsóbb szolgáltatók közül választani. Ezt a legtöbben megtapasztalják a saját bőrükön, mivel hiába olvassák ezt el, nem fogadják meg, hogy spórolhassanak egy kicsit. Érdemes tájékozódni WordPress tárhely  témakörben kezdésnek.

Milyen tárhely, avagy hosting típusok léteznek?

Ingyenes tárhely

Csak említés szintjén írnék az ingyenes tárhelyekről: felejtsük el őket. Egyrészt a lehetőségeid egy ilyen tárhelyen nagyon korlátozottak, másrészt a biztonsági háttér sem erős, nem beszélve arról, hogy a reklámokat is el kell viselned. A reklámokban pedig a konkurencia is megjelenhet. Az ingyenes tárhelyek próbálkozásnak, ismerkedésnek a témával jók, azonban még hobbi oldalaknak sem ajánlanám, céges honlap esetén pedig kifejezetten ciki.

Osztott tárhely

A leggyakoribb tárhely forma napjainkban. A legtöbb honlap kis forgalmú, kevés erőforrás igényű, ezért számukra ideális választás. Ha induló vállalkozásod van, akkor szinte biztos, hogy az osztott tárhely megfelelő választás lesz Számodra. Ez a tárhely fajta sokkal olcsóbb, mint a VPS (virtuális szerver). Miért osztott tárhely a neve? Mivel van egy szerver, ami fel van osztva (mint egy torta szeletelve) csomagokra és a rendelkezésre álló teljesítményt többen osztjátok meg egymás között. Ez egy átlagos forgalmú honlap esetében nem fog feltűnni Neked, ha minőségibb tárhelyen vagy. Ha olcsó szolgáltatóhoz mész, akkor ezt a “tortát” nagyon, nagyon sok szeletre vágja. Ez gazdaságosabb, anyagilag jobban megéri, azonban az 1 weboldalra / csomagra jutó teljesítmény egyre kevesebb és így honlapunk nagyon lassú lesz.

VPS, virtuális szerver

Ha a forgalmad időközben jelentősen megnőne (és vagy egyre több plugin, bővítmény kerül fel), esetleg lassul a honlapod, akkor már érdemes lehet elgondolkodni egy WordPress VPS bérlés  lehetőségén.. A Virtual Private Server (magyarul virtuális saját szerver) főként abban különbözik az osztott tárhelytől, hogy itt már jóval kevesebb bérlővel kell osztoznod a meglévő erőforrásokon. Úgy is lehetne mondani, hogy a torta csak néhány szeletre van vágva. Természetesen emiatt drágább is a bérlés, viszont szerződéstől függően dinamikusan vagy fix módon biztosítják a meghatározott erőforrásokat, tehát a szerveren lévő többi weboldal működése nem befolyásolja a honlapod teljesítményét. A VPS esetében már számolnunk kell azzal, hogy itt a legtöbb esetben Mi csak a VPS-t kapjuk és annak a szoftveres oldaláról és annak beállításáról nekünk kell gondoskodni, így nem árt ha rendelkezünk némi üzemeltetési, rendszergazdai ismeretekkel vagy csak megbízunk egy szakembert.

Dedikált szerver

Vannak még úgynevezett dedikált szerverek is. Itt egy egész szervert (tortát, szeletelés nélkül) kapsz, így senkivel sem kell osztozkodni. Ez leginkább akkor lehet szükséges, ha olyan honlapot működtetsz, amely kimagaslóan nagy erőforrást igényel. Értelemszerűen ezt az egyedülálló függetlenséget meg kell fizetni, szóval jóval drágább, mint egy VPS, az osztott tárhely díjának pedig sokszorosa. Másik hátránya, hogy Neked kell személyre szabni, vagyis szükséges érteni a technikai háttérhez is. Ez már igen nagyforgalmú honlapoknak, webáruházaknak ajánlott és nekik is éri meg.

Cloud megoldások

Van az a szint, amikor már a dedikált szerver erőforrása sem elég vagy olyan fontos adatok tárolására van szükség, amikor még nagyobb megbízhatóságra van szükségünk. Ez csak nagyvállalati cégeket érinti leginkább, mivel mind költségben, mind szakmai háttérben erősebb háttér kell hozzá. Általános honlapok, webáruházak kiszolgálására ritkán használják, így most nem részletezném jobban, csak mint érdekesség említem meg.

Kezelt, üzemeltetett WordPress

Egy kakukktojás félig. A kezelt WordPress (angolul Managed WordPress) egy olyan hosting szolgáltatás, mely több mint tárhely. Magába foglalja a tárhely/VPS kezelését, fenntartását és a WordPress frissítését, karbantartását. Itt ügyeljünk, hogy mi tartozik a szolgáltatásba és mi nem, továbbá figyeljünk arra is, hogy valóban tapasztalt szakember kezébe adjuk honlapunk üzemeltetését ilyenkor. Ennek a formának az előnye, hogy honlapunk működése és biztonsága garantálható, WordPress-ben jártas szakemberrel a háttérben. A hátránya, hogy némileg drágább, mint egy normál tárhely ára, a plusz törődésnek köszönhetően. Ilyen például a WordPress.com is.

Kezelt, üzemeltetett WordPress

 

Melyik lenne ideális neked?

Erre határozott választ nem tudok adni, azonban a leggyakoribb eseteket felsorolom és a fenti tárhely típusokból leírom, melyiket ajánlanám. Fontos, ezek csak ajánlások! Az adott honlap, webshop paramétereinek ismeretében (méret, látogatottság, optimalizáltság) lehet pontosabb ajánlást tenni. Egy kicsi céges, kevésbé optimalizált, azonban napi több ezer látogatót vonzó weboldal akár nagyobb erőforrás igénnyel is rendelkezhet mint egy webáruház. Így tényleg csak ajánlásnak tekintsd a lenti listát. A leggyakoribbtól kezd a lista.

  • Osztott tárhely: Általános céges, bemutatkozó oldalakhoz, hobbi projektekhez, kísérletezéshez, teszteléshez és kisméretű, kisforgalmú webáruházakhoz.
  • Kezelt VPS: A közepes méretű és már jelentősebb forgalmú webáruházaknak, a komolyabb (látogatottabb) céges honlapoknak, komplexebb (több teljesítményigényes funkciót eszközlő) weboldalaknak.
  • Dedikált szerver vagy Felhő alapú megoldás: Olyan webáruházaknak amik több mint 100.000 terméket kezelnek, olyan céges weboldalaknak amiknél több tíz/száz-ezres ügyfélkör adatait kezelik a honlapon, továbbá az igazán forgalmas weboldalaknak.

Az üzemeltetett, kezelt WordPress hostingot pedig minden céges honlap esetén bátran ajánlom, ahol fontos annak elérhetősége, megbízhatósága és bátran szeretnének hirdetési kampányokat futtatni, anélkül, hogy hibától, leállástól tartanának.

Tanácsok a hostingot illetően

Az első és legfontosabb tanács, hogy soha ne bízzuk magunkat 100%-osan a tárhelyszolgáltatóra. Mindig legyen rendszeres időnként lementve saját számítógépünkre a weboldal biztonsági mentése.

A levelezés használatakor használjunk IMAP/POP3 kapcsolatot, így saját számítógépünkre is letöltődnek az e-mailek.

Legyen egy ingyenes Gmail-es fiókunk, ahova a fontos levelekről másolatot küldünk. Ehhez a fiókhoz csak a tulajdonos férjen hozzá.

Nem kell megelégedni a közepessel! Rengeteg tárhely, hosting cég van a piacon. Ha nem vagyunk vele elégedettek, költözzünk. Igen a költözés tud macerás is lenni, azonban hosszú távon jobban járunk ha továbblépünk.

———————-
Cikkíró:

Rottenbacher Tamás
Senior WordPress fejlesztő
WordPress Magyarország

Ajánló

Tudástár

16 legjobb ingyenes stock képek kereskedelmi használatra szánt webhelyekhez is

Az általam itt közölt cikket a https://www.websiteplanet.com -on publicálta Rebecca Janacek angolul. A gyűjtemény nagyon hasznos és precíz tartalommal készült el. Itt ennek a cikknek a magyar kivonata olvasható. A teljes cikket a lap alján belinkelem. A cikk segít mindenkinek elkerülni a szerzői jog által védett képek tévedésből történő használatát.

Tudástár

Keresőoptimalizálás 2021: hogyan rangsorolja a találatokat a Google kereső?

Vendégírás a SEOzseni (https://seozseni.hu) üzemeltetőjétől Verdes Jánostól, akinek szakterületei a keresőoptimalizálás az online marketing és a webfejlesztés.
A cikk a legalapvetőbb fogalmakat tisztázza a SEO területén – természetesen ez egy széles terület, ha ennél is többet szeretnél tudni erről, akkor keresd fel az oldalát.

Weboldalt vagy Webáruházat szeretnél?

WordPress alapokon, korszerű és reszponzív megjelenéssel, rövid határidőn belül, megfizethető áron